Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz konsumenci na świecie jedzą na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, jaka z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz na dzień.
Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako podstawowe węglowodany, które akompaniują pożywieniom jako danie poboczne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest kolejnym doskonałym przykładem banalnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można znaleźć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste bądź też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.
W jaki sposób zrobić taki makaron?
• Wszystko, czego trzeba do tradycyjnego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
• Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
• Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
W związku z tym, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto i wyśmienite -o to chodzi!