Sushi

Typy sushi

Kiedy ludzie zajmujący się rybołówstwem poszukiwali sposobu na to, by ryby zachowały świeżość tak długo jak wyłącznie jest to możliwe, szczególnie, że akompaniowała im wybitnie nieraz wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na bystry pomysł, a jak wiadomo niezmiernie niejednokrotnie takie pomysły rodzą się przypadkiem. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje oraz jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę oczywiście metodę określono nare-sushi i niesłychanie błyskawicznie wieść o niej rozniosła się adekwatnie po całym kraju i wszystkich krajach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz większe zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, by były one po prostu odpowiednie, a nie tylko świeże. Z czasami nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.

zen sushi

W pierwszej chwili jednak słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, albowiem jako sushi określano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką i wydaje się trochę dowcipne. Sushi jako danie musiało ewoluować niezwykle długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dziś, innymi słowy nie metodą pielęgnacji mięsa, czyli ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w związku z tym danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz oczywiście z ryżu.